Somberheid

Als u somber bent en geen energie of interesse meer hebt voor activiteiten die u normaal gesproken als plezierig ervaart, kan er sprake zijn van depressie. U voelt zich onzeker, besluiteloos en maakt u veel zorgen. Uw levenslust lijkt verdwenen.  Dit is iets anders dan een sombere bui, die iedereen wel eens ervaart. Bij een depressie houdt de sombere stemming langer aan en lukt het haast niet meer om van dingen te genieten. Wilt u van die somberheid af?  Dan kan acupunctuur u helpen.

Voordeel is dat acupunctuur geen bijwerkingen geeft

In deze tijd hebben veel mensen last van angsten en diffuse angsten. De diffuse angsten kunnen een onderliggende probleem zijn voor het krijgen van depressies.

Kans op depressie

Depressie kan mensen van alle geslachten, leeftijden en achtergronden treffen. Ongeveer twee derde van de volwassenen beleeft ooit symptomen van depressie die ernstig genoeg zijn om te interfereren met de dagelijkse activiteiten. Vrouwen hebben een tweemaal zo hoge kans op depressie, deels door hormonale veranderingen door menstruatie, menopauze, tijdens zwangerschap of na bevalling. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2020 depressie op de tweede plaats van wereldwijde ziektelast komt, na chronische hart- en vaatziekten.

 

Wat kan TCG bij depressie betekenen?

In het algemeen wordt aangenomen dat acupunctuur het zenuwstelsel kan stimuleren en invloed kan hebben op de afgifte van neurotransmitters, zoals serotonine en endorfine. Van bepaalde acupunctuurpunten is aangetoond dat ze specifieke gebieden in de hersenen positief kunnen beïnvloeden, en daarmee nervositeit en de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen en ontspanning bevorderen. Acupunctuur kan veilig worden gecombineerd met westerse reguliere behandelingen, zoals antidepressiva, en helpen de bijwerkingen te verminderen en het gewenste effect vergroten.

 
Behandeling

Acupuncturisten doen vaak meer dan alleen de naalden zetten: ze geven leefstijladviezen die kunnen helpen in het verslaan van de depressie. Mensen die lijden aan depressie blijken er baat bij te hebben om op regelmatige basis een therapeut te zien die ze steunt. Bij de behandeling van depressie kunnen Zhong-therapeuten naast acupunctuur ook andere traditionele Chinese geneeswijzen toepassen. Bijvoorbeeld de massagevormen tuina en shiatsu, ter ontspanning en verlichting, bewegen via qi gong om energie op te bouwen. Sommigen zetten Chinese kruiden in, om het lichaam te ondersteunen bij het hervinden van evenwicht.

 
Meer wetenschappelijk:

Onderzoek naar de werking van acupunctuur bij depressie

Fact sheets, British Acupuncture Council: Depression

 
Bronnen:

Mintel/YouGov., Depression poll commissioned by the British Association for Counselling and Psychotherapy, april 2006.

Stewart D.E., E. Gucciardi en S.L. Grace, ’Depression’, BMC Women’s Health, augustus 2004, 25:4, Suppl.1, p.19.

McCrone P., S. Dhanasiri, A. Patel, M. Knapp en S. Lawton-Smith, Paying the Price: The cost of mental health care in England to 2026, The King’s Fund 2008, ISBN 978 1 85717 571 4.

World Health Organization, 2020.