Emotional Freedom Technique

EFT

Is een vorm van individuele therapie waarbij je actief werkt aan de relatie met… jezelf. Ben je langere tijd uit balans, om wat voor reden dan ook, en wil je daar graag verandering in brengen? Individuele EFT is een liefdevolle, toegankelijke en effectieve vorm van individuele therapie.

RESULTAAT EN BRUIKBAARHEID

Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een lift of naar een feestje. Je slaapt weer beter. Je prestaties en concentratie verbeteren. Je kunt meer genieten van het leven.
EFT is toe te passen bij emotionele of psychologische problemen, zoals angst en fobieën, somberheid en depressie, psychosomatische klachten/lichamelijke klachten, persoonlijke ontwikkeling, belemmerende overtuigingen, leerproblemen en het verbeteren van sportprestaties etc. Gary Craig, grondlegger van EFT, zegt: “Try it on everything!”.
Het effect is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de soort klachten en de complexiteit ervan.
Als je start met EFT weet je al heel snel of het ook voor jou werkt, mits het goed wordt toegepast. Het is goed om je te realiseren dat je met EFT als zelfhulpmethode niet altijd dezelfde resultaten behaalt als samen met een gekwalificeerd behandelaar.

SPECIFIEKE KLACHTEN VERGEN SOMS WAT EXTRA’S

Bij onder andere ernstige psychiatrische problematiek, dementie, delirium, zwakzinnigheid, sommige vormen van autisme is het aan te bevelen dat de behandelaar naast een opleiding in EFT ook gespecialiseerd is in de betreffende klacht.

GESCHIEDENIS VAN EFT

De Amerikaan Gary Craig  heeft in 1993 op basis van Thought Field Therapy van Roger Callahan EFT ontwikkeld . Inmiddels wordt EFT over de hele wereld toegepast. 

THEORIE EN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Er zijn verschillende verklaringen voor de werkzaamheid van EFT.
De theorie van de grondlegger, Gary Craig, is gebaseerd op de klassieke Oosterse geneeskunde. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat ziekte en emotionele klachten een verstoring in het energiesysteem zijn. Door het kloppen op de acupunctuurpunten wordt het energiesysteem in balans gebracht en verdwijnen de klachten. Inmiddels weten we dat het kloppen een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed, verbindingen in het brein veranderen, de werking van je immuunsysteem wordt verbeterd.   (c) st eft NL