Kruiden

Een onderscheidende kenmerk van Chinese kruidentherapie is de effectiviteit welke in bepaald wordt door de samenstelling. Bij andere vormen van kruidentherapie, zoals de Westerse kruidentherapie, worden kruiden voornamelijk voorgeschreven bestaande uit enkele of gecombineerde functies. In tegenstelling tot de Westerse kruidentherapie schrijven Chinese kruidengeleerden nauwelijks een enkele kruid om een bepaalde aandoening te behandelen. Er wordt een therapie bestaande uit meerdere kruiden samengesteld welke tussen de twee tot twintig kruiden kunnen omvatten.

Kruiden kunnen op verschillende wijzen worden voorgeschreven, zoals in vorm van pillen of tabletten, capsules, poeder, alcohol-extract en/of water-extract. De meeste recepten zijn eenvoudig doordat de gebruiker geen tijdrovende bereidingen hoeft te verrichten en eenvoudig ingenomen kunnen worden. Echter is de concentratie van deze producten laag en is het voor de behandelaar niet mogelijk om de hoeveelheden van de ingrediënten aan te passen. Deze geneesmiddelen zijn hierdoor niet zo doelmatig en effectief als de traditionele bereiding van een kruidenthee.

Het bereiden van een dergelijke kruidenthee behoort tot de traditionele Chinese geneeswijze. De kruidenthee is geconcentreerd. De behandelaar stelt een dagelijkse dosis voor deze kruidenthee samen en verpakt deze hoeveelheden in een pak. Een patient dient voor iedere dag een pak conform de instructies te bereiden en in te nemen voor de gewenste werking. De kruiden kunnen thuis door de gebruiker eenvoudig bereid te worden. De kruiden dienen met water voor een tijd van 20 minuten tot een heel uur gekookt te worden. De kruidenthee mag meerdere keren per dag gedronken worden.

Ook kunnen er standaard kruiden formules worden ingezet (vaak lager in prijs) indien hiertoe een noodzaak blijkt te zijn. Ook de bereiding en de controle van deze kruiden staan onder streng toezicht.

Bij van der Burgh Acupunctuur kunt u ook terecht voor op maat gemaakte kruiden formules.