Logo_liggend_blauw-geel

NIEUWSBRIEF 2 Herfst 2020

Beste reader,

Alweer een nieuwsbrief van mij, maar dan in een nieuw jasje welke dan ook nog weer voldoet aan de nieuwste regelgeving. Mocht je de brief niet meer willen ontvangen dan kun je dit eenvoudig via de link aan de onderzijde van de mail aangeven.
Hoewel ik regelmatig wetenswaardigheden post op Facebook en Instagram zijn dit geen media waarop ik uitgebreid op zaken kan ingaan. Daarom ter aanvulling en verdieping dan deze nieuwsbrief.
Zolang er mensen op aarde leven, zijn deze mensen ook geconfronteerd met de diverse "ongemakken". Diverse volkeren hebben daardoor hun eigen geneeswijzen ontwikkeld. Veel geneeswijzen zijn vergeten of verloren gegaan. De Chinese geneeswijzen hebben zich weten te ontwikkelen tot een geneeswijze die in vele landen gerespecteerd wordt.

De Chinese geneeswijzen zien de mens als onderdeel van de natuur. En de diverse klachten worden ook sterk beïnvloed door de natuur. De diverse seizoenen hebben dus invloed op ons gestel zowel fysiek als emotioneel.
Na een mooie zomer gaan we nu de herfst in. De natuur verstild en bladeren vallen van de bomen. De uitbundige natuur trekt zich terug om tot rust te komen in de winter.
We zijn aangekomen in de herfst en dat is een onderdeel van de Metaal fase, die sterk in kracht toeneemt. Deze fase hangt sterk samen met het afscheid nemen en loslaten ofwel verwerken van "zaken". Er ontstaat zo weer ruimte voor nieuwe dingen. Orgaan systemen die onderdeel zijn van de Metaal fase zijn de Dikke Darm en de Longen. De Dikke Darm loost sterk de oude energie en de Longen zorgen door een goede ademhaling voor nieuwe energie.

Afscheid en loslaten

De Long en de Dikke Darm spelen een belangrijke rol bij de overgang van een oude naar een nieuwe fase. Verstoring in dit proces geeft problemen van deze twee organen en hun bijbehorend gebied. Huidklachten (tot de Long behorend) zien we vaak wanneer er onverwerkt verdriet is, bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare. Deze huidklachten kunnen variëren van eczeem en ontstekingen tot roodheid, jeuk en droogte van de huid.

Vasthouden aan oude patronen

Vasthouden aan oude patronen kan obstipatie geven. We weten allemaal dat verandering van ritme verstoppingen kan veroorzaken. Zo kunnen veel mensen de eerste dagen van hun vakantie niet goed naar de wc. Ook dit heeft te maken met transformatie: de overgang naar een andere situatie. Vooral mensen met een sterke hang naar controle zijn daar gevoelig voor. Zij kunnen zich moeilijk overgeven aan de nieuwe situatie. De sinussen (voor- en bijholten in het gezicht) behoren tot de Dikke Darm. Ook zij zijn een uitscheidingsorgaan. In tijden van rouw spelen de sinussen dan ook vaak op. Je wordt letterlijk snotterig: verdriet zet zich om in snot.
KRUIDEN-ICOON-ACHTERGROND
Voor boven genoemde klachten zoals obstipatie en ontwikkeling van neusverkoudheid kent de Chinese geneeswijzen ook een aantal effectief werkende kruidenformules die je via mij kunt bestellen.
tussenstuk-tekst
ACUPUNCTUUR
Mocht je erg snotterig zijn of een verstopte neus hebben dan kun je eenvoudig ook de volgende punten naast de neusvleugels masseren voor verlichting. (een punt is weergegeven, aan de ander kant van de neusvleugel hebben we eenzelfde punt)
Schermafbeelding 2020-09-28 om 15.07.46
tussenstuk-tekst
VOEDING
Om je immuunsysteem te versterken raden de Chinezen ook het gebruik van de volgende verwarmende kruiden aan.
Hoewel hij geen Chinees is, hierbij een citaat van Deepak Chopra:

"Gember

Met stip op nummer 1 staat gember. Maar let op: ik moet niks hebben van gemberpoeder. In verse gember zitten namelijk veel meer ontstekingsremmende stofjes dan in poeder. Daarnaast beschikt verse gember over sterke antibacteriële en anti oxiderende eigenschappen. Zelf drink ik een kopje verse gemberthee vóór elke maaltijd. Gember heeft namelijk een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.

Kurkuma (geelwortel)

Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat geelwortel zeer sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen. Wow! Een van de meest werkzame stoffen uit geelwortel is kurkumine. Dit stofje heeft als nadeel dat het niet zo goed door je lichaam kan worden geabsorbeerd. Een ander stofje, peperine, kan de opname bevorderen. Je doet er daarom slim aan geelwortel te combineren met een snuf zwarte peper.

Kaneel

Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Nog een leuk weetje: de geur van verse kaneel kan je geheugen en concentratievermogen vergroten. Even snuffelen aan een kaneelstokje voor een belangrijke presentatie is dus lang geen gek idee. "
VOEDING
Als toetje hierbij een recept voor een tumeric latte (een andere naam voor golden milk) en is nog super lekker ook!
Alle drie hierboven genoemde kruiden zitten in dit drankje.

INGREDIËNTEN VOOR 1 KOP GOLDEN MILK

  • 200 ml biologische haverdrink van Provamel
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • een paar stukjes verse gember
  • klein snufje cayennepeper
  • snufje kaneel
  • klein snufje zout
  • vleugje zwarte peper

BEREIDING

Verwarm 200 ml biologische haverdrink. Laat het nét niet koken. Voeg al roerend het kurkumapoeder, de gemberstukjes, cayennepeper, kaneel, zout en peper toe. Schuim eventueel op met een hand opschuimer.

Veel leesplezier en tot een volgende nieuwsbrief. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem dan contact met mij op.

Met vriendelijke groet,
Egbert van der Burgh
Acupuncturist & herbalist
langenaald
facebook instagram website email